Horloge kopen voor dames en heren

Info horloges

Er zijn horloges in allerlei soort en maten met diverse technieken. Hieronder vindt u informatie die verder kan helpen bij het zoeken naar een passende horloge.

Analoog versus digitaal

Analoge horloges hebben wijzers die de tijd aangeven. Digitale horloges geven de tijd aan door middel van een lcd of led scherm.
Daarnaast heb je ook een  dual horloge. Deze heeft naast een analoge tijdlezing ook een digitaal display op de tijd en datum weer te geven.

Techniek

Door de jaren heen heeft de techniek voor horloges een goede ontwikkeling ddorgemaakt. Horloges kunnen op verschillende manieren functioneren. In de basis onderscheiden we horloges die mechanisch zijn en kwarts (quartz) horloges.

Mechanische uurwerken
Mechanische uurwerken zijn horloges die geen elektrische onderdelen hebben en uitsluitend via mechanische onderdelen werken. Deze horloges worden aangedreven door een veer. De veer moet met de hand (handopwinding) of door een rotor (automaat) opgewonden worden.

Kwarts
Kwarts horloges worden aangedreven door middel van een batterij of accu. Deze dienen regelmatig vervangen te worden of geladen te worden door een rotor (kinetic).

Chronograaf

Horloges die als stopwatch gebruikt kunnen worden, worden chronografen genoemd. Een chronograaf kan een horloge met handopwinding zijn, maar meestal is het een automaat of een (dual) kwarts horloge.

Niet alleen de tijd aflezen

Door de moderne digitale technieken bevat een horloge behalve de tijdsaanduiding ook vaak andere informatie. Zo zijn er bijvoorbeeld horloges met een datumaanduiding, thermometer, hoogtemeter, dieptemeter of wereldtijden.

Materiaal

De meeste horloges zijn gemaakt van edelstaal, doublé, zilver of goud. Sommige (goedkopere) horloges worden gemaakt van verchroomd materiaal.
Het glas is een belangrijk aspect van het horloge. Een kunststof glas kan beter tegen stoten maar is niet krasvrij. Mineraalglas is harder en daardoor minder gevoelig voor krassen. Dit geldt ook voor saffierglas, dat nog harder is. Het nadeel is dat deze glassoorten bij stoten makkelijker kunnen barsten.

Allergisch

Mensen die een allergische reactie krijgen bij het dragen van materiaal dat nikkel bevat, hebben dit niet bij titanium en edelstaal. Ook zijn er horlogebanden verkrijgbaar die anti- allergisch zijn.

Waterdicht

De waterdichtheid van een horloge is van belang voor mensen die met het horloge onder de douche gaan of ermee willen zwemmen.
Waterdichtheid is een ruim begrip. Hierbinnen zijn diverse gradaties. De gradaties worden over het algemeen aangeduid in Atm. (Bar) of in meters. In de praktijk houdt dat het volgende in:

3 Atm. of 30 meter, ook wel waterresistant genoemd. Deze horloges zijn bestand tegen regen en spatwater.
5 Atm. of 50 meter, ook wel waterproof genoemd. Deze horloges zijn geschikt om mee te douchen of te zwemmen, mits er geen grote temperatuurverschillen optreden.
10 Atm. of 100 meter, ook wel waterproof genoemd. Deze horloges zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, zeilen en snorkelen.
20 Atm. of 200 meter, ook wel divingproof genoemd. Deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en zijn geschikt om mee te duiken.

Let wel, dit zijn geen garanties. De waterdichtheid van een horloge is ook afhankelijk van de omstandigheden. Grote temperatuurverschillen kunnen zeker een nadelige invloed hebben op de waterdichtheid.
De slijtage van de pakkingen kan tevens een nadelige invloed hebben op de waterdichtheid. Zo kan de pakking van het horloge door warmte, bijvoorbeeld tijdens het zonnebaden, hard worden. Bij het verwisselen van de batterij kan een pakking beschadigd raken. Aangeraden wordt om dit bij een deskundige te laten doen. De kroon en drukknoppen hebben ook een pakking die kan slijten.
Het is dan ook raadzaam om met regelmaat het horloge te laten testen op waterdichtheid.